måndag 28 december 2015

New York cheesecake med blåbär

Idag har jag och den lille mannen bakat cheesecake. Detta var första gången jag gjorde en bakad cheesecake. Tidigare har jag bara gjort fryst.

Det är Leila Lindholms recept och jag hittade det på recept.nu. Den var lätt att baka men jag lyckades missa att ugnen skulle höjas till 200 grader efter att botten var gräddad. Istället fick den nu stå inne 10 min extra på eftervärmen. 

Resultatet blev trots det lyckat! Underbart god var den och jag kan verkligen rekommendera er att testa receptet. Det kommer förresten här:

New York cheesecake med blåbär

New York cheesecake
300 g digestivekex 
150 g osaltat smör 
1 dl strösocker 
1 dl majsmjöl 
2 tsk vaniljsocker 
600 g Philadephia 
2.5 dl kesella 10% 
3 st ägg 
1 dl vispgrädde 
200 g vit choklad (gärna med citron/limesmak) 
1 dl frysta blåbär 

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Smält smöret.
2. Krossa digestivekex i mixer och rör i det smälta smöret.
3. Packa blandningen hårt en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.
4. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kesella och färskost och vispa krämigt med en elvisp.
5. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Tillsätt äggen och vispa väl. 6. Häll i grädden lite i taget under vispning.
7. Smält vit choklad i ett vattenbad och rör ner den i cheesecakesmeten.
8. Fyll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda din cheesecake i 30 minuter. Man kan täcka cheesecaken med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. 9. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.

Låt din cheesecake stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar